Снимка Булфото, архивОсъдиха Пътна агенция за загинала жена. Агенция Пътна инфраструктура

...
Снимка Булфото, архивОсъдиха Пътна агенция за загинала жена. Агенция Пътна инфраструктура
Коментари Харесай

Пътната агенция ще плати 600 лева на семейството на загиналата шофьорка в тунел Ечемишка

Снимка Булфото, списък

Осъдиха Пътна организация за починала жена. 

Агенция " Пътна инфраструктура " дължи по 150 хиляди лева, или общо 600 хиляди лева, обезщетение на двете деца, вдовеца и майката на дамата, която почина при рухване на структура от осветлението в тунела " Ечемишка " на автомагистрала " Хемус " през февруари 2017 година, реши Софийският областен съд, заяви " Сега ". Пътната организация е наказана да заплати също 27 хиляди лв. правосъдни разходи, както и близо 13 хиляди лева такси по делото.

Жената почина, до момента в който се возеше на предната дясна седалка на автомобил, ударен от паднали греда и осветително тяло. Експертите са открили, че водачът не е имал опция да предотврати удара.

Впоследствие се оказа, че носещата структура на осветителните тела е била инсталирана през 1984 година и повече от 20 години е била без антикорозионна отбрана. Разбра се също, че още през 2015 година структурата е трябвало да се демонтира, защото била в спешно положение.

През 2015 година и 2016 година има отчети за " тревожното положение на носещата структура и осветителната апаратура ". В отчета от 2016 година се отбелязва, че за 32 години употреба на лявата тръба на тунела не е юридически никакъв ремонт. Огледът след случая демонстрира, че структурата на осветителната система не е била безвредна за употреба заради разяждане над 50% и дисторция на детайлите от връзките. Те са били " укрепени " посредством привързване с тел.

Веднага след случая АПИ разгласи, че направена през септември 2016 година профилактика в тунела не е дала индикации за вероятни проблеми.

Решението не е дефинитивно и организацията може да го нападна пред Софийския апелативен съд. За разлика от гражданското дело за случая наказателното още не е стигнало до присъда. По него обвинени от декември 2018 година са 6 длъжностни лица от АПИ.

Проверка на обстоятелствата: Съобщете ни, в случай че видите фактологични неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР